dinsdag 19 juni 2012

de vruchten van de Geest

De vruchten van de Geest 



Tekst:
Galaten 5: 14,15 + 22-26: Want de hele wet is vervuld in één uitspraak: “Heb uw naaste lief als uzelf.” Maar wanneer u elkaar aanvliegt, pas dan maar op dat u niet door elkaar wordt verslonden. 
Maar de vrucht van de Geest is de: 

liefde, vreugde en vrede, 
 geduld, vriendelijkheid en goedheid
 geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing. 


Er is geen wet die daar iets tegen heeft. Wie Christus Jezus toebehoort, heeft zijn eigen natuur met alle hartstocht en begeerte aan het kruis geslagen. Wanneer de Geest ons leven leidt, laten we dan ook de richting volgen die de Geest ons wijst. Laten we elkaar niet uit eigenwaan de voet dwarszetten en elkaar geen kwaad hart toedragen. 

Studie:
De vruchten van de Geest zijn de vruchten die geplukt mogen worden, in een leven, waarin met grote letters bovenaan staat: Heb God lief boven alles en uw naaste als uzelf. Een leven gericht op God en op je naaste. Precies het tegenovergestelde van ikke, ikke, ikke en de rest kan…. Is dat altijd even gemakkelijk? Nee, natuurlijk niet. God vraagt van je dat je er met je hele hart voor Hem wilt zijn. Laat aan Hem over wat de juiste weg is en laat je terecht wijzen, wanneer je toch de fout ingaat. Ook dan zal God met je meegaan, als een Vader. Wanneer jij je oprecht wilt laten onderwijzen en waar nodig terechtwijzen, dan zal Hij de ruit vergoeden die jij ingetrapt hebt. Vandaag gaan we vooral aan het werk. Ga met de volgende vragen eens flink aan de slag!

 Vragen:
 1. Waarom wil God dat de Geest ons leven leidt?
 2. Wat is de richting die de Geest ons leidt?
 3. Wat is het tegenovergestelde van de vruchten van de Geest? Noem daar eens voorbeelden van. (lees ook vers 19-21)
 4. Bedenk bij elke vrucht van de Geest en voorbeeld uit de praktijk. Was jij of iemand anders op een belangrijk moment een vredestichter?; heb je weleens de moed gehad om zacht te zijn op een hard moment? Heb je weleens hard zelfbeheersing nodig gehad enz.?
 5. Welke vrucht van de Geest vind jij het gemakkelijkst, welke het moeilijkst? 
6. Noem eens vruchten van de Geest die je weleens gezien en meegemaakt hebt bij anderen 
7. Noem eens een voorbeeld van jezelf waarbij je de Geest hard nodig had om de goede vruchten te geven 8. Teken een boom, waarin je de vruchten van de Geest hangt. Kies voor elke Geestesvrucht een stuk fruit. Bedenk waarom je juist dit stuk fruit bij die Geestesvrucht gekozen hebt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten